dinsdag, november 21, 2006

het stokstaartje

Meerkat


Suricata Suricatta


(stokstaartje)



Familie: Viverridae
Herkomst: Zuid-Afrika
Gebied: Droge zandvlakte
Wonen in: zelfgegraven holen
Voedsel: Insekten, spinnen, duizendpoten, hagedissen,
ratten, muizen, vogels en eieren.
Grootte: 25 - 35 cm met een staart van 18 - 25 cm

bijzonderheden

Het dier vertrouwt op een zeer ontwikkeld reukvermogen, niet alleen bij het vinden van voedsel, maar ook om het te onderzoeken voor het besluit het op te eten. Het stokstaartje wordt ook wel aardmannetje of Zuidafrikaanse meerkat genoemd. Ze leven op vrij droge zandvlakten en wonen onder de grond in holen en tunnels. De kenmerkende houding van het stokstaartje zie je als het dier ergens naar kijkt. Het stokstaartje zit dan helemaal rechtop. Het dier vertrouwt op een zeer ontwikkeld reukvermogen, niet alleen bij het vinden van voedsel, maar ook om het te onderzoeken voor het besluit het op te eten.

Stokstaartjes leven in de woestijnen van zuidelijk Afrika. Veel woestijndieren zijn 's nachts actief, het stokstaartje echter overdag. De hitte overdag kunnen ze weerstaan door een veel kleinere behoefte aan voedsel dan vergelijkbare dieren die niet in woestijnen leven. Drinken doen ze nauwelijks: alle vocht die ze nodig hebben halen ze uit hun voedsel. De donkere oogmarkering
werkt als een soort van ingebouwde zonnebril.

dinsdag, november 07, 2006

de bosuil


Uitzicht


Bosuilen zijn er in verschillende kleuren. Zo zijn er naast de typisch bruin gekleurde exemplaren in donkere en lichtere tinten, ook grijze vogels. Met een grootte van ca. 38 cm behoort de bosuil tot de kleinere uilensoorten.
Opvallend is tevens de ronde kop met de grote donkere ogen. Dicht tegen een boomstam aangedrukt is de bosuil net als andere uilensoorten voor een ongeoefend oog haast niet waar te nemen. De bosuil is een standvogel. Hij bewoont het liefst de wat oudere en (loof)bosrijke gebieden, het liefst zo gevarieerd mogelijk. Ook is het een uilensoort die nogal eens in diverse parken en grotere tuinen kan voorkomen.



Voedsel


Het dieet van de bosuil is een echt uilendieet van voornamelijk muizen. Daarnaast vangt hij ook kleinere vogels, insecten, regenwormen, amfibieën en zelfs vleermuizen.
Voortplanting
De balts van bosuilen begint soms al in december en het is al geen uitzondering meer dat men in februari soms al bewoonde nesten kan vinden waarin de eerste witte en vrijwel ronde eieren al zijn gelegd. De bosuil is een typische holenbroeder. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van gaten en nissen in oude gebouwen of verlaten nesten van voornamelijk roofvogels en kraaiachtigen. Het vrouwtje van de bosuil legt tussen de 3 en 6 eieren die ongeveer 1 maand worden bebroed. De jongen blijven ca. 20-25 dagen in het nest, maar gaan dan al vroeg op ontdekking uit in de takken rondom het nest. De jongen blijven gewoonlijk ca. 3 maanden in het territorium van de ouders voordat ze hun eigen plaats in de natuur gaan opzoeken. Bosuilen sluiten gewoonlijk een huwelijk voor het leven en zoeken pas in geval van sterfte een andere partner. Ook hun territorium blijven ze het gehele jaar bezetten.

zondag, november 05, 2006

alligator

alligator
De meest alligators worden maar 3 tot 4 m, maar sommige worden wel 5m. Kleine alligators(20cm) eten alleen maar insecten en kleine kreeftachtigen. Volwassen alligators eten eenden, ratten, schildpadden, schelpdieren en vis. Alligators houden ook een winterslaap en in die tijd eten ze niet. De alligator is overdag actief.´s Nachts trekt hij zich terug in zijn hol. In de koude wintermaanden komt hij niet naar buiten.

zaterdag, november 04, 2006

duitse herder

duitse herder
Voor de duitse herder kunt u beter niet te veel speelgoed kopen, neem speelgoed waar ze kunnen in bijten en achter aan rennen. Je moet ook veel tijd doorbrengen met de honden. De meest voorkomende kleur is bruin met zwart. Bij het trainen kun je ze beter af en toe een beetje voedsel geven. Duitse herders die niet zo graag een snoepje eten die kun je dan beter een speeltje geven. Bij de duitse herder is het nodig om af en toe borstelbeurt te geven. De duitse herder heeft beter maar een baas en zal daar naar luisteren.

vrijdag, november 03, 2006

nu wat moppen

Twee krokodillen kruipen over het strand.Opeens zien ze een surfer.Zegt de ene krokodil tegen de andere krokodil: Zozo, vandaag krijgen we ons eten op een bordje!

Je bent een ezel, zegt Peter tegen zijn vriend.Alleen de horens ontbreken nog.Laat me niet lachen, peter.Ezels hebben geen horens.zie je wel, dan ontbreekt er niets meer.

De onderwijzer heeft het over vliegende vissen. Heeft iemand van jullie die ooit gezien? vraagt hij.Ja, ik! Roept Ernst. Op de markt, toen twee vishandelaars ruzie hadden...

Een man komt een café binnen met een papegaai op zijn schouders. Kan hij praten? vraagt de baas. weet ik niet, antwoordt de papegaai, ik zit er nog maar pas op.

Een kip zegt tegen een andere kip: "Zeg je bent zo rood, heb je koorts?" "Dat zou best eens kunnen, " zegt de andere kip, "sinds gisteren leg ik alleen nog maar hardgekookte eieren."

Een kikker gaat naar een waarzegster, waar ze hem het volgende verteldt:"Je zult binnenkort een knappe jonge vrouw leren kennen, die alles over je te weten wil komen!" De kikker zegt: "Fantastisch! Waar zal ik haar ontmoeten, op een feestje of zo?""Nee", antwoordt de waarzegster, "in een biologielokaal."

Een breedbekkikker maakt een wandeling, en komt een konijn tegen. Hij vraagt: "Wat eet jij altijd?"Het konijn antwoordt: "Sla."Met deze kennis wandelt de breedbekkikker weer verder. Even later komt hij een leeuw tegen en hij vraagt opnieuw: "Wat eet jij altijd?""Biefstukken." antwoordt de leeuw.Nog wat later komt hij een ooievaar tegen en hij vraagt wederom: "Wat eet jij altijd?""Breedbekkikkers." antwoordt de ooievaar.Waarop de breedbekkikker zegt: "Oh... Die zie je hier niet veel hè?!?"

Lopen er twee muizen over de dam, vliegt er ineens een vleermuis voorbij. De ene muis begint te zwaaien, waarop die andere zegt: "Hee mafkees, wat loop je nou te zwaaien?" Zegt die andere muis: "Da's m'n neef, die zit bij de luchtmacht!"

Twee kikkers zitten in de achtbaan, zegt de één tegen de ander:"Ben je misselijk?""Nee, hoezo?"Zegt de ander:"Nou, je ziet nogal groen!"

Sta ik laatst bij de slager is er een hond voor mij aan de beurt, en die besteld al wijzend met zijn snuit een pond gehakt en 2 twee karbonaatjes. Ik had dit nog nooit gezien en besluit hem te volgen, naar de bakker. Ook hier zie ik hem weer een heel bruin en een half wit bestellen, al wijzend met zijn snuit. Ik besluit hem te volgen naar huis om te kijken waar hij woont en zijn baas te complinenteren met zo'n slimme hond. Bij zijn huis aangekomen staat hij wel 10 minuten te blaffen want er wordt niet open gedaan. Dat vind ik zielig dus ik bel aan. Na een tijdje komt er een man naar buiten, en ik zeg:"Meneer, uw hond wil naar binnen!"Waarop die man kwaad wordt en zegt: "JEMIG! Is-ie alweer zijn sleutels vergeten!!!"

Er waren eens een vogel, een vis en een krokodil die zaten over hun vakantie te praten. "Waar ga jij op vakantie?" vroeg de vogel aan de vis. De vis zei: "mijn vader kan goed zwemmen, mijn moeder kan goed zwemmen en ik kan goed zwemmen, het zal dus wel een zwem- vakantie worden"."En jij?" vroeg de krokodil aan de vogel, "waar ga jij op vakantie?""Nou", zei de vogel, "mijn vader kan goed vliegen, mijn moeder kan goed vliegen en ik kan goed vliegen het zal wel dus een vlieg- vakantie worden"."Waar ga jij op vakantie?" Vroeg de vis aan de krokodil.De krokodil zei: "mijn vader heeft een grote bek, mijn moeder heeft een grote bek en ik heb een grote bek, dus we zullen wel weer naar Duitsland gaan."


Er komt een menneer aan lopen en zegt tegen een jongentje:Er staat duidelijk een bord NIET VISSEN!zegt het jongentje: ik vis niet hoor, ik doe mijn worm in bad!!

de afrikaanse buffel

waterbuffel
De Afrikaanse buffel behoort tot de runderfamilie (holhoornigen), net als allerlei andere Afrikaanse savannedieren zoals gnoe, gazelle en impala. De Afrikaanse buffel is echter het enige wilde dier in Afrika die ook echt op een rund lijkt. Hij wordt ook wel Kaapse buffel of kafferbuffel genoemd. Andere ‘koeien’zoals de Wisent, de waterbuffel en de Yak, komen op andere continenten voor.
De Afrikaanse buffel leeft in groot deel van Afrika, vooral op de savanne maar ook in het bos en op de hoogvlakte tot 4000 m. Ruwweg in het gebied tussen de Sahara en de Kalahari: West-, Midden- en Oost- Afrika. Op de savannen kunnen de buffels in grote groepen bij elkaar leven. In de natte tijd kan een kudde wel uit 2000 dieren bestaan. In de droge tijd vallen de grote kuddes uiteen. De buffels zwerven dan in kleinere groepen rond, vaak in meer beboste streken of riviergebieden.

de groene leguaan




De latijnse naam voor de groene leguaan is iguana iguana, deze is te herkennen aan zijn groene kleur, de zak onder zijn keel, een kam op zijn kop en rug en zijn lange staart waarmee hij flinke klappen uit kan delen. De leguaan groeit ongeveer 3 jaar in de lengte de volgende 2 jaar zal hij nog iets dikker worden, dus na ongeveer 5 jaar is de leguaan volgroeid en volwassen. Sommige worden wel meer dan 2 meter lang, en sommige mannetjes wegen dan wel meer dan 5 kilo!!! De gemiddelde leeftijd wordt geschat op 15 jaar. Ze eten bladeren en vruchten en leven meestal hoog in de bomen. Ze zijn afkomstig uit zuid- en midden Amerika.
Vele mensen kopen een kleine leguaan van 15 cm maar na 1 a 2 jaar worden ze al een 1,5m sommige worden wel 2 m lang.De groene leguaan eet andijvie, appel, koolsoorten, komkommer, nectarine en perzik.De groene leguaan eet ook dierlijke kost bv.krekels, sprinkhanen en meelwormen.Het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes is dat de mannetjes een hogere kam hebben da de vrouwtjes en de vrouwtjes hebben ook grotere porieen aan de binnenkant van de dijen.In het begin van een warm seizoen leggen de vrouwtjes 15-80 eieren.

phelsuma


Er bestaan 66 soorten phelsuma´s waarvan er 2 zijn uitgestorven.De uitgestorven soorten zijn de phelsuma gigas en phelsuma edwardnewtoni.De kleinste phelsuma is de phelsuma kely die maar 7 cm wordt de grootste soort is de phelsuma gigas die kan 46 cm worden.De phelsuma´s eten kleine insecten en een speciaal phelsuma papje.Als u zelf phelsuma´s wilt houden dan moet u weten dat phelsuma´s graag klimmen dus een terrarium dat hoger is dan breed zou voldoende zijn.Een terrarium van 1m20 hoog en 60 cm breed en 60 cm lang is goed voor een paartje phelsuma´s.

donderdag, november 02, 2006

de alpenwatersalamander

In de paartijd heeft het mannetje een donkergevlekte 3mm hoge kam op de rug.Ze paren in sloten en vijvers met veel beplanting.Overdag zit deze salamander vaak verstopt onder blaadjes of mos.Deze salamander eet wormen, naakt-en huisjesslakken en kleine insecten.Het wijfje legt haar eieren in half maart tot half mei in gevouwen blaadjes van waterplanten.Na 2 a 4 weken
komen de larven uit.

de groene kikker


De groene kikker

Wetenschappelijke naam : Rana esculenta

Verspreiding : Vaste land van Europa en Noordelijk Azië.

Voedsel : Mieren, wespen, vliegen, torren, vlinders en nachtvlinders.

Grootte : tussen de 5 en de 9 cm

De groene kikker wordt in sommige landen van Europa als lekkernij gegeten. Deze kikker leeft grotendeels in het water. Groene kikkers leven in groepen en zijn overdag actief. Ze houden erg van de zon.Er zijn drie soorten groene kikkers: de kleine groene kikker, de grote groene kikker en de middelste groene kikker. De hele zomer kun je ze aantreffen in de buurt van schoon water. Ze stellen geen specifieke eisen aan hun biotoop. Wel moeten ze kunnen zonnen. Het liefst bij een vijver die vaak in de schaduw ligt.

de cavia


De cavia is een heel populair huisdier, vindt het leuk om geaaid te worden en de mensen kunnen hierheel veel plezier aan beleven.Ze kunnen ongeveer 5 tot 8 jaar worden.De cavia komt voor in zuid amerika.De cavia legt per worp 2-5 baby caviatjes.De cavia eet groenvoer, hardvoer, hooi en vitamine c.

de bruine kikker


De bruine kikker is een landkikker. Je kan hem dus ook tegenkomen in bossen of weilanden. Meestal zie je de eitjes in maart. Bij de bruine kikker duurt de ontwikkeling van het ei ongeveer drie weken. De snelheid van de ontwikkeling is voor een deel afhankelijk van erfelijke factoren. Voor een ander deel van de temperatuur van het water. De eieren zien er uit als een grote klont slijm met veel donkerbruine puntjes. Het wordt ook wel kikkerdril genoemd. De klont dobbert boven aan de vijver tussen de planten. Eén kikkervrouwtje kan wel 4000 eitjes afzetten. De kleine bruine puntjes in het slijm, zijn eigenlijk de eitjes. Het glazige slijm dient als bescherming van het eitje en voor het voedsel voor het pasgeboren kikkertje. De Bruine kikker doet zijn naam niet altijd eer aan. Soms ziet hij er meer groen uit dan bruin. Toch je kan de bruine kikker herkennen aan de donkerbruine vlek aan zijn kop.

De griekse landschildpad


De griekse landschildpad kan bij een goede verzorging 70 a 80 jaar worden.
Hij eet bladeren van de paardenbloem, klaveren, tomaat, sla, appel en banaan, in de winter eten ze liever andijvie of komkommer.Ze kunnen tot 20 cm worden.Het wijfje legt haar eieren in losse grond.Na 2 a 3 maanden komen de jonge schildpadjes uit.Deze schildpad komt voornamelijk uit griekenland.Er bestaan 2 ondersoorten het oostelijke ras dat iets groter dan het westelijke ras.Dit zijn actieve schildpadden die graag klimmen en graven op zoek naar voedsel.
Deze schildpad is ontdekt door Gmelin in 1789.

de ara


Ara´s zijn niet de beste imitators, dat is meer weggelegd voor grijze roodstaartpapegaaien. in een groepje of als stel gehouden ara´s imiteren vrijwel niet. Hoewel ara´s uitstekende vliegers zijn, geven ze de voorkeur
aan om te klimmen en te klauteren.Ara`s kunnen wel 50-80 jaar oud worden.Ze komen oorspronkelijk uit zuidelijk mexico, Guatamala, Honduras, Nicaragua, alsmede noordelijk zuid Amerika ten westen van de Andes tot de atlantische oceaan.

de ruwe krokodilsalamander

De ruwe krokodilsalamander komt uit de familie van de gewone salamanders en is van het geslacht tylotriton.Het is een overwegend terrestrische op de grond levend soort.

De dieren zijn bruin op de rug. Ruwe krokodilsalamanders hebben oranje klieren op de kop, op de rug en boven langs de flanken.
Deze klieren zijn opgezet.

de wandelende tak


De wandelende tak is een insect en komt over de hele wereld in de tropen en subtropen voor. De meeste soorten leven en zuidoost-azië en zuid Amerika. De wandelende tak behoort tot de orde phasmida.Er bestaan 5 families met 16 onderfamilies. Wereldwijd zijn er minstens 2600 soorten bekend, maar het totale aantal soorten wordt op 4000 geschat. De gewone wandelende tak wordt het meest als huisdier gehouden, het is de Indische wandelende tak (carausius morosus).

Wandelende takken zijn meestal takvormige, bladvormig of bootsen een stuk schors na. De dieren zijn groen of bruin van kleur.De camouflage wordt vaak versterkt door een schokkende voorbeweging, zodat het lijkt alsof de plantendelen door de wind bewegen. De achterste 2 segmenten van het borststuk zijn bij wandelende takken erg groot. Het achterlijf bestaat uit 10 segmenten. Het eerste daarvan is vaak versmolten met het borststuk.